Πλατεία Ναού Αγίου Νικολάου – Αλεξανδρούπολη

Ο ναός του Αγίου Νικολάου και το συγκρότημα των δύο σχολείων είναι ένα διαρθρωτικό κόσμημα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Χτισμένο σε νεοκλασικό στιλ, το συγκρότημα αντιπροσωπεύει το δίπτυχο της Ελληνικής Εκπαίδευσης και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης και Λατρείας.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στη μέση. Με τους πρώτους κατοίκους της πόλης που ήταν ναυτικοί, τιμούσαν τον προστάτη τους με την οικοδόμηση μιας λαμπρής εκκλησίας με ένα μαρμάρινο τέμπλο . Μέσα στον καθεδρικό ναό, ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας Τριφοθίας (19ος αι.) Που έφεραν οι μετανάστες από τον Αίνο. Είναι ανάγλυφο με ξύλο και σπάνια χρωματισμό, έτσι ώστε η πλαστικότητα των προσώπων και η πτυχή στα ρούχα τους να γίνουν ζωή.

Το πρώην γυμνάσιο, το οποίο στεγάζει σήμερα το Εκκλησιαστικό Μουσείο, βρίσκεται στα αριστερά του καθεδρικού ναού. Η σχολική επιγραφή αναφέρει: ΤΟ ΛΑΟΝΤΑΡΙΔΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, DEDEAGATS, 1909 και ήταν πράγματι τόσο μεγάλος όσο το σημάδι προκαλεί. Η έκθεση περιλαμβάνει παλαιά εκκλησιαστικά εικονίδια από την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη, ξυλόγλυπτο τέμπλο και επισκοπικά άμφια καθώς και ιστορικά έγγραφα που αφορούν στη Θράκη.

Μια αίθουσα με έργα Θράκης καλλιτεχνών στεγάζεται σε ξεχωριστό δωμάτιο μαζί με την εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, μια ευγενική δωρεά του Μητροπολίτη Ανθίμου στην περιοχή όπου διδάσκει το ποίμνιο του.

Το τρίπτυχο ολοκληρώνεται με το παλιό δημοτικό σχολείο όπου διδάσκονταν σπουδαίες μορφές όπως ο χαρτογράφος Αθανάσιος Σπανός, ένα παράδειγμα εκπαιδευτικού και εθνικού αγωνιστή, του Άγγελου Ποίμηνα, ηγετικό πρόσωπο της τοπικής πολιτιστικής ζωής και αρχαιολόγος-καινοτόμος αρχαιολογική έρευνα και, τέλος , Θεόδωρος Χαραλαμπίδης, ο οποίος πραγματοποίησε παιδικές χορωδίες.

Μέσα στον μικρό κήπο που καλύπτει τη μία πλευρά της πλατείας, οι φιγούρες των πρώην επισκόπων που φτιάχτηκαν από το καλύτερο λευκό μάρμαρο στέκονται ψηλά στα βάθρα τους.

Πηγή: https://www.e-evros.gr

TOP